7.3.12

Sõbrakese projekt toetab õpetajate steriki

Sõbrakese projekt toetab õpetajate steriki ja projekti III ning IV etapp lükkuvad märtsi lõppu. Õismäe Kool ootab sõbrakesi külla 29. märtsil ja Tondi Põhikool 30. märtsil. Projekti lõpetamine toimub 30. märtsi pärastlõunal Eesti Lastekirjanduse Keskuses. Märtsikuu ürituste täpsem ajakava on tänaseks kokku lepitud ja koolide huvijuhtidel teada. Ideederohket teatrikava kokkupanemist ja kohtumiseni Õismäe koolis:)

6.3.12

Sõbrad? „Sõbrakesed!“

 Õpetaja Olga artikkel eesti keeles, mis ilmus 2. märtsil ajalehes "Postimees"
         Sõber on inimene, kellega tahad lahkelt jagada oma südame- ja hingesoojust, oma tähelepanu, kaastunnet ja headust. See oskus võimaldab luua meid ümbritsevas maailmas harmoonia inimestevahelistes suhetes. Oskus sõbrustada on väärtus, mis sai prioriteediks projektis „Sõbrakesed“, mis ühendas eri rahvusest lapsi Tallinnast ja Ida-Virumaalt, lapsi erineva sotsiaaltausta, füüsiliste ja vaimsete võimetega.
Kuidas näidata lapsele, et tema kõrval elavad erilised lapsed, kes kogevad raskusi igapäevases elus? Kuidas sellise emotsionaalse kogemusega toime tulla ja kujundada tavalises õpilases austus ja sallivus selliste erivajadustega laste vastu? Kuidas aidata lapsel õppida suhtlema, koostööd tegema, puhkama ja avastama endas oskust kinkida ja olla vajalik selles elus? Ning lisaks sellele veel harjutada eesti keeles (kui võõrkeeles) suhtlemist?

Tundub väga keeruline ja raskesti teostatav? Kuid mitte Kohtla-Järve Ühisgümnaaisumi õpetajate ja õpilaste meeskonnale, kes osalevad huvitavas ja kasulikus projektis „Sõbrakesed“.

Üks idee autoritest ja projektijuhtidest on meie kooli algklasside õpetaja ja huvijuht, väsimatu, loominguline ja andekas pedagoog Jelena Novikova, kes oskas oma ideega innustada ja luua töögrupp noortest aktiivsetest eesti keele õpetajatest. Oksana Petrova ja Olga Orlenko loominguline potentsiaal, abivalmidus ja suhtlemisoskus võimaldas luua projektis sõbralikku, usalduslikku ja sooja õhkkonda.

Projektis osalevad kolme kooli,  Kohtla-Järve Ühisgümnaaisumi, Tallinna Tondi Põhikooli ja Õismäe Kooli õpilased. Kahes viimases koolis õpivad erivajadustega lapsed, tihti vähekindludtatud peredest. Kogu projektitegevus on suunatud noorte aktiivsuse kasvatamisele, keeleliste ja kultuuriliste oskuste ning teadmiste suurendamisele ning nende enesekindluse tõstmisele.

Projekt „Sõbrakesed“ võitis koostööprojektis "Teeme koos“ (Avatud Eesti Fond koostöös Briti Nõukogu esindusega Eestis) ja sai toetuse Briti Nõukogult. Tegevus toimub neljas etapis. Kõik projekti tegevused valgustatakse virtuaalses keskkonnas – blogis, kus saab tutvuda projekti osalejate, koolide fotokollaažide ja projekti logo konkursitöödega. Häletamise teel on käesolevaks ajaks valitud võitja, kelle töö on nüüd saanud projekti logoks. Selle töö autoriks on Kohtla-Järve Ühisgümnaaisumi 5. C klassi õpilane Angelina Azjava.

Projekti teine etapp „Saame sõpradeks“ toimus Ida-Virumaal: Kohtla-Järve Ühisgümnaaisumis ja looduslikult kaunis paigas Pannjärve ääres. Õpilased ja pedagoogid korraldasid Tallinna külaliste vastuvõtu, mille jooksul said osalejad teineteist paremini tundma õppida tänu koostöötegevustele: tantsudele ja mängudele (kõik toimus riigikeeles!), meisterdamisele töötubades. Pannjärve puhkekeskuses toimus vene köögi õhtu (meie õpilaste ja õpetajate perede töö!) ja laste lemmiktegevus talvel – tuubitamine.

Külaliskoolide pedagoogid väljendasid imestamist ja vaimustust meie kooli õpilaste oskuse kohta leida lähenemist erilistele õpilastele ja õpetada erivajadustega lapsi meisterdama meeneid erinevates tehnikates. Kusjuures kõne all on vene kooliosa 4-5 klasside õpilased, kes pidid Tondi Põhikooli õpilastele, kelle emakeel on eesti keel, töökäiku võõrkeeles seletama. Heameele kinkis külalistele ka viltimise töötuba, mida juhendas meie kooli muusikaõpetaja Ljudmila Rodionova. 

Kõigile lastele, nii külalistele kui ka vastuvõtjatele, meeldis väga lisaks tuubitamisele ka jalutuskäik ja orienteerumine kaunis talvemetsas, Kuremäe kloostri külastamine, oma kätega kingituste meisterdamine ning uute sõpradega suhtlemine. Ida-Viirumaad avastasid meie külalised enda jaoks kui külalislahket ja heldet peremeest laste, pedagoogide, lastevanemate, Ühisgümnaasiumi kokkade, Alutaguse Puhkekeskuse juhataja Tarmo Kollo ja eraettevõtja Valentina Nikolajeva näol.

 Nüüd ootavad kõik projekti osalejad järgmist kohtumist uute sõpradega Tallinnas, teatrifestivalis osalemist ning Nukuteatri muuseumi külastamist.

Olga Orlenko

Kohtla-Järve Ühisgümnaasiumi

eesti keele õpetaja